lauantai 8. helmikuuta 2014

Hei hei Himmelstalund!

Ensimmäinen viikko takana ja kolme enää jäljellä... Viikko koululla oli huippuhyvä kokemus ja opetti paljon. Uusia ideoita tuli roppakaupalla ja toisaalta viikko antoi paljon perspektiiviä omaan koulunkäyntiin. Uskallan olla sitä mieltä, että se tietotaidon määrä joka takataskussa meidät koulusta "vain" puutarhureina maailmalle tönäistään on älyttömän hyvä! 

Ruotsissa puhutaan floristikoulutuksesta oikeastaan samassa yhteydessä kuin meillä peruskoulutuksesta. Nuorisoasteen opiskelijat opiskelevat kolme vuotta ja aikuisopiskelija vuoden, jonka jälkeen suoritetaan yrkesbeviset, eräänlainen loppukoe. Opiskeluihin kuuluu viiden viikon työharjoittelu. Kun yrkesbeviset on suoritettu voi hakeutua floristiharjoittelijaksi töihin alan yritykseen ja 3000 työtunnin jälkeen voi suorittaa kisällinkokeen (olettaisin että tämä vastaa sitten jotakuinkin suomalaista floristintutkintoa?!) Täällä siis oikeastaan opiskellaan ensin ja lähdetään sitten yrityksiin harjottelijoiksi, kun meillä taas opiskellaan ja harjoitellaan samaan aikaan...

Eilinen aamupäivä kului leppoisasti nuorisoryhmän kanssa ystävänpäiväkoristeita suunnitellessa ja tiistaina tehtyjä asetelmia analysoidessa. Jokainen sai ensin itse esitellä työnsä jonka jälkeen keskusteltiin niistä yhdessä: missä onnistui, mikä oli vaikeaa, mitä vielä voisi työlle tehdä tai kuinka sitä kehittää... Opettaja Ulrika päätti laittaa mut kunnolla töihin ja kyseli jokaisen työn kohdalla mitä mieltä työstä olen ja aina kun keskusteltiin ongelmasta tai parannusmahdollisuuksista vaati multa mielipidettä; tulipa analysointiharjoitusta! Sanat uhkasivat tältä opiskelijalta loppua kesken! En siis tarkoita että olisi kehuja tarvinnut keksimällä keksiä... mutta eihän koko ajan voi sanoa, että tosi kiva ja oikein kaunis?

Iltapäivällä pääsin ihailemaan koulun eläintaloja! Himmeltsalundgymnasietissa koulutetaan siis myös eläintenhoitajia ja pari opiskelijaa järjestivät mulle ikioman opastetun kierroksen. Käärmeitä, sammakoita, kilpikonnia, akvaarioita, lintuja, kaikenmaailman jyrsijöitä, koiria, minipossuja, laamoja ja vaikka mitä... Näiden opiskelijoiden into tulevaa alaansa kohtaan oli aivan mahtavaa; kaikesta näki ja kuuli että kunnioitus eläimiä kohtaan oli valtava. Kaikilla eläimillä oli nimet ja useamman kohdalla sain tarkat luonnekuvaukset :) Bengt (boakäärme) ei kuulemma arvosta yhtään sitä että sen nurkille tullaan siivoamaan, ettäs tiedätte!

Tänään kävin koululla sen verran kääntymässä, että pidin pienen esitelmäntapaisen omasta opiskelustani (mitä, missä, miksi) samoille ryhmille joiden kanssa olin aiemmin viikolla jo muutenkin aikaa viettänyt. Koulu ja tapa opiskella herätti mielenkiintoa ja keskustelua ihan mukavasti! Ihmiset koululla, sekä opettajat että oppilaat, ovat koko viikon olleet uskomattoman mukavia ja ystävällisiä, olen todella saanut tuntea olevani tervetullut! Ylipäätään ruotsalaisessa koulussa kaikki tuntuu kokoajan olevan jättefint ja uskomattoman upeaa, mutta tästä piirteestä ruotsalaisessa kulttuurissa olinkin kuullut jo etukäteen jotain huhua ;)  

Nyt on kaupunki vaihtunut Tukholmaan ja edessä on kolmen viikon työharjoittelu. Kehujen määrä tulevasta harjoittelupaikastani on ollut valtaisa; opettajat ovat ylistäneet kauppaa ja aivan ihmeellistä Johania ja oppilaiden osalta ovat reaktiot olleet "ooohhhh, olen kateellinen" -osastoa. Maanantaina pääsen sitten itse arvioimaan tämän Östermalmin ihmeen... Olen innoissani! :D 
Sitä ennen kuitenkin rentouttava viikonloppu ihanan perhe Holmin kanssa <3

Tack och adjö!
-Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti