sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Ensimmäinen viikko Velenjessä, Sloveniassa

Saavuimme Ljubljanaan lauantai-iltana kymmenen aikaan illalla, ja joku koulun työntekijöistä vei meidät Velenjeen. Olimme perillä hotellillamme Hotel Pakassa yhdentoista jälkeen.

Sunnuntaina kolmen aikaan tapasimme vastuuhenkilömme Simonin, ja hän näytti meille reitin työpaikallemme sekä esitteli Velenjen kaupunkia. Kävimme myös katsomassa Simonin kukkanäyttelyä vanhalla kartanolla.




Maanantaina oli ensimmäinen työpäivämme, joka alkoi kello 9. Tuotantopuolen Sonja ja Linda
esiteltiin kasvihuoneiden työntekijöille jonka jälkeen päästiin heti töihin. Aamupäivä liimailtiin muoviruukkuihin viivakooditarroja ja iltapäivällä istutettiin paprikan taimia.



Kukka- ja puutarhakaupan Eeva ja Rosa olivat floristimestarin mukana, tehtiin kransseja oliivin oksista ja kuljetettiin koristeita eri paikkoihin, esimerkiksi hotellillemme ja ravintolaan.


Työntekijät olivat ystävällisiä, ja meille oltiin koko ajan tarjoamassa jotain syötävää. Kommunikointi tosin oli usein vähän hankalaa, sillä suurin osa työntekijöistä ei oikein puhu englantia. Kello kolme meille vain todettiin napakasti "go home."


Tiistaina työpäivä alkoi klo 7:30. Sonja ja Linda aloittivat aamun paprikoiden taimien istutuksella ja pääsivät koulimaan salaatintaimia iltapäivällä. Meille esiteltiin noin kymmenen kasvihuonetta ja mitä niissä kasvaa kuten orvokkeja, pelargoneja ja esikoita.




Eeva ja Rosa auttoivat hautajaiskoristeiden tekemisessä. Aamulla tehtiin ensin kranssit rosmariinista ja laakerinlehdistä, jonka jälkeen käytiin välissä kuljettamassa koristeita. Iltapäivällä rautalangoitimme germinejä isoa hautajaisseppelettä varten. Keskustelimme myös floristi Natalian kanssa Suomen ja Slovenian hautajaiskukkakulttuurien eroista sekä kukkien hinnoista. Kuulemma Sloveniassa vainajan lähisukulaiset yleensä ostavat isot kukkaseppeleet, ja muut vieraat jättävät esim. yhden kukan. Usein myös uurnan ympärille tilataan näyttäviä asetelmia.


Keskiviikkona oli taas työpäivä, Sonja ja Linda jatkoivat aamupäivän edellisenä päivänä aloitettua salaatintaimien koulintaa. Seuraavaksi tarkastimme taimitilauksen lähetelistaa jonka jälkeen pääsimme taas tarroittamaan ruukkuja.



Eeva ja Rosa pääsivät mukaan wellness center Terme Olimiaan tekemään koristeita hotelleihin. Kiersimme myös Simonin, Natalian ja yhden muun työntekijän mukana hotelleja heidän keskustellessa tulevista koristeista. Kierrokselta meidät napattiin yhden kylpylän pieneen elokuvateatteriin katsomaan 4D-elokuva. Loppupäivästä kitkimme rikkaruohoja jonka jälkeen lähdimme takaisin Velenjeen.


Torstaina meidät haettiin hotellilta klo 7, ja lähdimme Dobrovnikiin Ocean Orchids- orkideapuutarhaan. Perille päästyämme yrityksen toimitusjohtaja Tomaz esitteli meille ensin trooppisen puutarhan, joka on avoin vierailijoille, jonka jälkeen pääsimme toisen työntekijän ohjeistuksella kokeilemaan kokedaman tekemistä.



Lounaan jälkeen meitä kierrätettiin tuotantopuolella. Ensin Tomaz näytti meille kasvihuoneet ja kertoi orkidean kasvatuksesta.


Orkidean taimet tulevat puutarhalle vuoden ikäisenä, ja saapuneet taimet ruukutetaan viikon sisällä. Taimien kasvettua ruukkuihin asennetaan kaulus jotta lehdet kasvavat kauniimmin ja hoito helpottuu. Kukkavanojen kasvettua kasveille lisätään tukikepit. Kasvien ollessa myyntivalmiita ne pakataan. Kasvatus kestää vuoden.



Pääsimme myös auttamaan töissä, poistimme nuorista taimista liian varhain kasvaneet kukkavanat jotka saimme viedä mukanamme. 


Perjantaina ajoimme rannikolle Portoroziin 2,5h ajomatkan päähän Velenjestä. Aamupäivän saimme aikaa kierrellä rannikolla.


Kahden aikoihin menimme auttamaan Palace Hotellin koristeiden huoltamisessa. Ohjeistuksen ymmärtämisessä tosin oli vaikeuksia koska kumpikaan työntekijöistä ei puhunut juuri yhtään englantia. Pari kertaa meidät vain jätettiin seisomaan toimettomana mikä oli vähän epämiellyttävää.






Viikonloppuna kiertelimme omatoimisesti Velenjen kaupunkia. Aluksi oli tarkoitus mennä Simonin kanssa tekemään kukkakoristeita mutta huonon sään takia se peruuntui. Sunnuntaina kävimme kiertelemässä linnoja ja raunioita sekä teimme lenkin järvelle.


Ensimmäinen viikko oli mukava ja mielenkiintoinen. Odotamme innolla seuraavaa viikkoa :)
Terkuin Puutarhuritohelot <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti