keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Slovenian kulttuuria

Luonto ja eläimet

Slovenian pinta-alasta noin 60 % on metsää, kun Suomessa metsää on 75 %. Luonnonjärviä Sloveniassa ei ole paljon, mutta tekojärviä on sitäkin enemmän. Maan pohjoisosassa pääsee ihastelemaan alppien komeutta, ja etelässä voi nauttia merimaisemista. Maassa on paljon vesiputouksia, luonnonpuistoja, vuoristoja, luolia, alppiniittyjä ja viinialueita. Yli kolmasosa maasta on suojeltua aluetta. Slovenialaiset pitävät luonnon puhtautta erittäin tärkeänä, ja luonnon puhtaana pitämistä opetetaankin lapsille jo varhaisessa iässä. Muutaman kerran vuodessa on tapana mennä keräämän roskia luonnosta, mutta tämä on kuitenkin vapaaehtoista.

Paikallisten mukaan luonnossa voi nähdä päivittäin villihevosia ja villisikoja, kanejakin on haitaksi asti. Tavallisia eläimiä ovat myös karhut, sudet, hirvieläimet ja vuoristossa gemssit. Eläintarhassa ihmettelimme, kun eri lajin eläimiä oli laitettu samaan aitaukseen, esimerkiksi kirahvit ja strutsit. Toinen ihmettelyn aihe oli se, että monilla eläimillä ei ollut umpiaitausta, esimerkiksi gebardeilla, kultapandoilla ja pelikaaneilla. Eläimiä oli monipuolisesti eri maanosista, ja oli mukava päästä näkemään lajeja, joita harvemmin pääsee näkemään.






Asuminen ja liikkuminen

Asuinrakennukset ovat pääsääntöisesti kivitaloja, ja puurakennukset ovat harvinaisuus. Sloveniassa on paljon kyliä ja pieniä kaupunkeja, ja suurin niistä on Ljubljana, joka on noin Helsingin kokoinen. Jokaisessa kyläyhteisössä on näkyvällä paikalla oma pieni kirkko ja linna.
Liikkuminen ulkona on pimeälläkin turvallista, koska katurikollisuus on hyvin vähäistä. Asukkaille paikallisbussi on ilmainen, ja kaukoliikennekin on huomattavan edullista.

Sloveniassa on paljon yksisuuntaisia ja kapeita katuja. Tiet ovat hyvin mutkaisia ja paikoitellen huonossa kunnossa. Moottoritiet ovat hyväkuntoisia, ja teiden reunoilla on monesti turvaseinämiä. Ajaessa usein päädytään ajamaan pitkissä tunneleissa ja pitkin kiemuraisia vuorenrinteitä. Hämmästelimme, että joissain liikennevaloissa näkyy aikaraja valojen vaihtumiseen.

Liikenteessä on hyvin yleistä ajaa ylinopeutta, jopa 150 km/h. Ajokulttuuriin kuuluvat myös nopeat kiihdytykset ja äkkijarrutukset, töötinkään käyttö ei ole harvinaista. Liikennesääntöjen tuntemus on monilta hukassa, kuten liikenneympyrässä ajamisessa. Suojatienkäyttäjiä kohtaan ollaan kuitenkin hyvin huomaavaisia.




Työnteko ja vapaa-aika

Työpäivät alkavat aikaisin aamulla ja saattavat kestää jopa kymmenen tuntia. Työpäivän jälkeen mennään yleensä suoraan kotiin hoitamaan arkiaskareita. Monilla ei ole harrastuksille aikaa tai jaksamista.

Sloveniassa välimatkat ovat lyhyitä, ja siksi esimerkiksi polkupyöräily ja rullaluistelu ovat yleisiä liikkumistapoja. Tästä syystä slovenialaiset ovat urheilullisia. Monet pitävät laskettelusta, hiihtämisestä, vuorilla patikoimisesta ja lenkkeilystä. Kaupungeissa on monenlaisia skeitti-, leikki- ja puistoalueita kaikenikäisille. Kaduilla voi myös törmätä erilaisiin katukauppiaisiin ja katusoittajiin.



Ruoka

Sloveniassa ateriat ovat tärkeä osa perhe-elämää, ja ystävien kanssa kuppilassa käyminen on monille tärkeä sosiaalinen tapa. Aamupalalla syödään vain vähän tai ei mitään, mutta lounas on raskaampi. Tarjolla on monesti makkaraa ja muita lihatuotteita, ja ruuassa on usein monessa muodossa kaalia ja perunaa. Jälkiruuaksi on erilaisia kakkuja. Kotiruuassa käytetään paljon luonnosta kerättyjä villivihanneksia ja -yrttejä. Toreilta saa kattavan valikoivan kaikenlaisia elintarvikkeita, kukkia ja muita tuotteita. Suomesta poiketen kojut on järjestelty ryhmittäin niin, että samanlaiset tuotteet löytää samasta paikasta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti