lauantai 5. huhtikuuta 2014

Tänään tehdään munakuppi

Norrköping alkoi tuntua jo kotoisalle paikalle. Tuli vierailtua museoissa ja sieltä löysinkin workshopin jossa tehtiin rautalangasta pääsiäismunalle kuppi. Kuulostaa hassulle, mutta itseasiassa tekniikka oli hauska ja katselin rautalankakirjaa. Sieltä löytyi rautalangasta tehtyjä konstruktiopohjia erilaisia ja haudalle tarkoitettuja kukkatukia, hedelmäkulhoja yms. Näistä voisi tehdä myös fiinin hintalapputelineen kauppaan jos haluaisi. Kaikki oli toteutettu samalla tekniikalla. Innostuin aiheesta kovin. 
Perjantaina piti kertoa hieman omasta koulusta ja eroavaisuuksista ruotsalaiseen sidontaan. Piti myös sitoa kimppu nähtäväksi. 
Hauskaa on se että olen itse vielä niin aloittelija tässä hommassa, että eri juttujen näkeminen avasi jo silmiäni aika paljon. Hollantilaisten kanssa keskustelin ja he olivat esimerkiksi käyttäneet aika paljon ruokaa kimppuja tehdessä; spagettia keitettynä (jämähtää muotoon), haarukoita, maalanneet gerberan terälehtiä kaikki eri väreillä yms. Mahdollisuudet ovat todella rajattomat. 
Tuntui myös että kimpuissa käytettiin todella paljon kukkia kokonaisuudessaan, sipulista lähtien. Se oli kaunista. 
Hautalaitteet Ruotsissa ovat mielenkiintoisia. Hautakimppuun he nimittäin käyttävät rautalankaa.  He rullaavat rautalanka rullalla kukat yhteen aina muutaman kerrallaan kimppuun kiinni, jotta se on helppo laskea alas jos esimerkiksi asiakas tulee. He myös langoittavat näkyvästikkin kaikki kukat, jotka nousevat hautakimpussa ylöspäin muotoa ylläpitäen. Opettaja kertoi että ennen vanhaan tämä toteutettiin rautalangalla jopa väkisin rikkomalla kukan varsi jotta kimpun muoto säilyisi. Hollantilaisetkin kokivat tämän joka kukan langoittamisen oudoksi. Opettaja tosin puhui, että hautakahvaan on olemassa heillä toimiva pahvi-ratkaisu, joka ei pehmene liikaa vaan kestää hautajaisten yli. Koulussa tosin käytettiin vain muovisia kahvoja sillä ne ovat opetuskäyttöön ekologisempia. 

Hauska huomata kuinka ystävällisesti koulussa meidät otettiin vastaan. Perjantaina pari oppilasta kutsui meidät vielä jätskille vuosikymmeniä vanhalle kioskille, jossa jäätelöä sai jonottaa 10min, mutta se oli myös sen arvoista :)
Sen jälkeen otinkin junan kohti Tukholmaa. Viikonloppu on alkanu mukavasti Gamla stadenia kierrellen ja Söderlundin "monkey mountainille" piti kiivetä. Sieltä on huimat näkymät yli Tukholman. :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti