keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

tässä takautuvasti tekstiä Norrköpingistä

Moikkamoi!

Maanantaina saavuin Norrköpingiin ja pääsin heti katselemaan Himmelstalundin koulun meininkejä. Samassa koulussa on yhtä aikaa myös kaksi vaihto-oppilasta Hollannista. Koulualue on iso. Siellä kasvatetaan ruusuja pienissä määrin. Kasvihuoneissa on jonkun verran kasveja myyntiin mutta pääasiassa omaan käyttöön. Oppilailla on myös oma kauppa joka on auki perjantaisin. Siellä he voivat harjoitella esillelaittoa ja myymälätyöskentelyä.
Koulussa voi opiskella myös eläintenhoitajaksi. Koulun tiloissa toimii eläinlääkäri ja oppilaita varten siellä on kaikenlaisia pieneläimiä, lintuja, käärmeitä, jyrsijöitä. Sain pidellä yhtä käärmettä sylissä. Hauska kaveri.

Tiistaina esittelimme itsemme ensimmäiselle luokalle, teimme kimppuja heidän kanssaan ja seurasimme heidän opiskelua. Koulun tilat ovat todella organisoidut. Luokissa on omat jääkaappimaiset kukkakylmiöt ja maljakoille on oma varasto. Rautalangat sun muut ovat siististi laatikoissa riveissä.
Keskiviikkona pääsimme tutustumaan kolmannen vuoden opiskelijoihin. Heillä on tulossa näyttötutkinto jonka aiheena on käyttää mahdollisimman paljon kasvista ”from head to tail”. Hienoja teoksia heillä olikin tulossa. Joihinkin töihin tuli multaakin mukaan. Kukkasuppilot spreiattiin liimalla ja eikun vaan multaa päälle. Kukista käytettiin myös sipulit. Keksiliäitä töitä.
Keskustelua oli myös kukkien hinnoista sillä he joutuvat hinnoittelemaan työnsä myös. Ruotsissa verotus kukissa on 20%, mutta Hollannissa vain 6%. Hollantilaiset eivät meinanneet millään uskoa, että meillä gerberasta joutuu maksamaan sen 5e kaupassa. Ruotsissa käytetään aika vähän leikkovihreää. Kukkakimppu on todellakin kimppu kukkia.
Oppilailla oli joka työssä mukana tarkat suunnitelmat piirroksina joiden mukaan he tekivät työnsä. Värioppia painotetaan ilmeisesti enemmän kuin Suomessa sillä he puhuivat värien yhteensopivuudesta, joka kulmassa. He tekivät myös paperille esimerkit palkkeina kuinka paljon eri värejä eri töihin oli suunnitelmissa käyttää Opettaja sanoi, että näin on helpompi esittää asiakkaalle isommasta työstä suunnitelmaa ja luonnehtia värimaailmaa. Kuulostaa kivalle idealle.

Opin myös että Hollannissa ei ruusuista piikkejä veitsellä oteta vaan ne karsitaan suoraan käsin samalla lehtien kanssa. Kädet kuulemma tottuvat tähän. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti